Principe Indicat geurfilter

Indicat geurfilters zijn gevuld met twee verschillende filterkorrels; aktief kool en aluminiummoxide korrels.

In de aktief kool korrels vindt absorptie (binden) van gassen plaats. Het hoogwaardige en duurzame aktief kool (afkomstig van kokosnootschalen) kenmerkt zich door het grote aantal microporiën (doorsnede van < 1 x 10-9 m) en geeft daarmee het aktief kool een extreem groot inwendig oppervlak, waardoor de capaciteit om gassen te binden erg hoog is.

De aluminiumoxide korrel (Al2O3) is geïmpregneerd met kaliumpermanganaat (KMnO4). De aluminiumoxide korrels hebben een zeer open en poreuze structuur die ervoor zorgen dat de gassen binnenin de korrel gevangen worden. Op het oppervlak van de korrels vindt een twee-fasen proces plaats. Eerst worden de verontreinigde moleculen geabsorbeerd op de microporeuze oppervlakten van de korrels. Daarna dringen de stankveroorzakende en corrosieve gassen (H2S, SO2, NO, formaldehyde, mercaptanen en vele andere organische verbindingen) via het microporeuze oppervlak door in de korrel waarna een chemisch oxidatieproces begint.

De onverzadigde koolwaterstoffen en organische stoffen oxideren tot CO2 en H2O. Zwavelwaterstof (H2S ) wordt gebonden in de vorm van kalium- of mangaansulfaat of blijft in de korrel achter als elementaire zwavel. Doordat de vervuiling wordt afgebroken kan desorptie (loskomen) niet meer plaatsvinden simpelweg omdat de gassen niet meer bestaan.

Het gebruiksvriendelijke karakter van de geurfilters kenmerkt zich in een kleurverandering van de paarse korrels. Tijdens het proces daalt de pH van de aluminiumoxide korrels en zal het paarse kaliumpermanganaat langzaam van kleur veranderen. De kleur verandert van paars naar zwart - grijs.

Het gehele proces resulteert in onschadelijke vaste stoffen en neutrale restproducten. De verbruikte korrels zijn daarom geheel onschadelijk en kunnen gewoon bij het huis-, tuin- en keukenafval gedeponeerd worden.